31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak yerel seçimlere çok az bir süre kaldı. Yerel seçimlerin özelliği itibariyle Türkiye’nin her yerinde çok fazla kişiyi doğrudan ilgilendiren bir yapısı olduğu için her yerel seçim öncesi çekişmeli ve hareketli bir seçim dönemi yaşanmaktadır.
Büyükşehir yasası sonrası Denizli’nin Türkiye’deki 30 büyükşehirden biri olmasının ardından büyükşehirlere bağlı ilçe belediyelerinin yetki ve sorumlulukları her ne kadar kısıtlanmış olsa da, tarihi ülkemizdeki birçok ilçeden ve ilden çok daha eskilere dayanan Buldan Belediyesi’nin önemi ve prestiji küçümsenemez değerdedir. İstiklal savaşı döneminde Buldan Heyet-i Milliyesi’ne ve kurtuluş mücadelesine organizatör olmuş bir kurumdur. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte il olan Denizli’nin nüfusu 1935 nüfus sayımına göre 56.234 iken aynı sene Buldan’ın nüfusu 29.198 olarak kayıtlara geçmiştir. Dolayısıyla tarihsel kökleri, kent kültürü, ticari hayattaki aktif rolü, büyük illerle olan ekonomik bağlantıları ve dinamik insan yapısı ile maruf Buldan’ın ve bu kültürü özümsemiş Buldanlı’nın temsil edildiği Buldan Belediyesi, kurumsal olarak çok önemli ve kıymetli bir kimliğe sahiptir.
31 Mart seçimleri sonrasında yeni seçilecek Buldan Belediye Başkanı’nın öncelikle temsil ettiği kurumun büyüklüğünün farkında olması ve bu makama çıkarken Buldan’ a ve aziz Buldanlılar’a hizmet etmek, Buldan’ın tarihi ve kültürel değerlerini korumak, onlara sahip çıkmak, güncel halde gündemde tutmak ve sonraki kuşaklara özenle aktarmak misyonunu gönülden benimsemelidir. Bu temel bakış açısının ardından Buldan’ın bilinirliği ve tanınırlığının arttırılması, turizm yönüne daha fazla ivme kazandırılması, tarihi evlerine, el dokumalarına ve diğer el sanatlarına, bereketli topraklarında yetişen ekonomik değeri yüksek meyvelerine, sebzelerine, endemik bitkilerine, coğrafi güzelliklerine, doğasına, yeşiline, antik kentine çok daha fazla sahip çıkmalıdır. Buldan’ın temiz, yeşil ve çevre dostu bir kent kimliğine kavuşabilmesi için tüm kriterleri yerine getirmeli, başta gençler ve kadınlar olmak üzere tüm Buldan halkına sosyal belediyecilik anlayışına uygun bir yaklaşım göstermeli ve yarım kalan ‘’Sakin Şehir’’ unvanı alma serüvenini tamamlamalıdır. Buldan’da bir Kent Müzesi kurulması için öncülük etmelidir. Siyaset kurumunun bir zenginleşme yeri değil halkına hizmet etme yeri olduğunu unutmamalıdır. Kendisini, temsil ettiği kurumdan daha büyük görmemelidir. Tevazuyu elden bırakmamalı, ego duygusuna kapılmamalıdır. Belediye Başkanı seçildikten sonra her ne kadar bir siyasi partinin temsilcisi de olsa, karşı görüşteki gerek meclis üyelerinin gerekse halktan kişilerin fikirlerinede önem vermeli, siyaset üstü bir yaklaşım biçimi benimseyerek Buldan için en doğrusuna ve en güzeline ortak akılla ulaşılması için çaba sarf etmeli, yerel basının sesine kulak vermelidir.
Sadece Buldan için değil tüm Türkiye için özlediğimiz idareci profili aslında budur. Böyle bir yöntem izlenmesi; sevgi dilinin, karşılıklı hoş görünün ve saygının gösterilmesi halinde çok büyük gibi görünen zorlukların ve sorunların kolaylıkla, barış içinde çözüme kavuştuğuna şahit olunacaktır.
31 Mart 2024 günü seçilecek başta Buldan Belediye Başkanı’na, belediye meclis üyelerine ve muhtarlara şimdiden başarılar dilerim. Ayrıştırıcı değil kucaklayıcı, eleştiriye açık, doğru üslup ile iletişim kurabilen, empati yapabilen bir tutum sergilemeleri itibarlarını arttıracak, başarı derecelerini yükseltecektir.