FESTİVALİN ARDINDAN
Buldan Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından düzenlenen Kar ve Kır Çiçekleri Şenliği’nin, 2001 yılından itibaren Dokuma Kültür ve El Sanatları Festivali ismi ile kutlanmaya başlamasının üzerinden 24 sene geçmiş. 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle düzenlenemeyen Buldan Festivalinin bu sene 22. sinde Buldan’da bulunmak benim için oldukça keyifliydi. 2001 yılındaki ilk festivali hatırlıyorum da aradan geçen bu uzun dönemde bir hayli mesafe alınmış, tecrübe kazanılmış ve dokuma sanatı ve Buldan kültürü daha fazla ön plana çıkarılmış durumda. Elbette bir Buldanlı olarak bunları görmek ve daha da iyiye gideceğine dair izlenim edinmiş olmak umut verici. Emeği geçen herkesi kutluyorum.
Bu sene Kurban Bayramı’nın hemen ardından belirlenen Festival tarihi de isabetli olmuş. Bundan sonraki yıllarda da okulların kapanıp liselere ve üniversitelere giriş sınavlarının tamamlanmasını takip eden hafta sonunda festivalin yapılmasının doğru bir zamanlama olacağı ve katılımı arttıracağı düşüncesindeyim.Ayrıca bu seneki festivalde önceki yıllardan daha farklı olarak Belküm’ deki fotoğraf sergisi ve Yukarı Park’taki ‘’Et aldım elim yağlı’’ adlı Buldan türküsü eşliğinde gerçekleştirilen düğün ritüeli öne çıkan öğeler oldu. Sonuç olarak Buldan kültürünün, unutulan geleneklerin, el sanatlarının, yüzlerce yıllık dokumacılığınve bu kültürel mirasın günümüze uyarlanması ile oluşturulan mozaiğin yaşatılması ve tanıtılması şüphesiz gurur verici.
SAKİN ŞEHİR VE BULDAN KENT MÜZESİ
Geleneksel festivali ile ün yapan Buldan’ımızın marka değerinin artması için uzun yıllardan beri bu köşede yazdığım ve gerçekleşmesi halinde Buldan turizmi için katma değer sağlayacak iki unsura tekrar değinmek istiyorum. Bunlardan biri Buldan’ın ‘’Sakin Şehir’’ unvanına kavuşması, diğeri de Buldan’da bir Kent Müzesi kurulması.
2020 yılında bu köşede yazdığım Sakin Şehir başlıklı yazımda belirtmiştim, o tarihte Türkiye’de 18 sakin şehir vardı. Aradan dört yıl geçti şu anda Türkiye’de sakin şehir sayısı 25 oldu. Emin olun Buldan bu unvanı almayı fazlasıyla hak ediyor. Sakin Şehir unvanının alınması ile birlikte Buldan turizminin büyük bir ivme kazanacağı da ortada. Fakat ne yazık ki bu anlamda şimdiye kadar kayda değer bir girişim ve istek yok.
Diğer husus ise Kent Müzesi. Dünyada birçok şehirde o şehrin tarihini, kültürünü, yaşam serüvenini, hatıralarını ortaya koyan kent müzeleri var. Kent müzeleri o şehirlerin onlarca, yüzlerce yıllık yaşayan bellekleri adeta. Ayrıca genç kuşaklarda o kente dair aidiyet duygusunu pekiştiren mekânlar. Bu anlamda Buldan, tarihi ve kadim kültürü ile bir Kent Müzesi’ni hak ediyor. Hatta geçtiğimiz günlerde Denizli’de kurulan Kent Müzesi’ni Buldan ürünlerinin doldurduğu yönünde bir haber bile yayınlanmıştı. Bir zamanlar, benimde ilkokulum olan Dört Eylül İlkokulu’nun tarihi binasının Kent Müzesi olacağı söylentileri dolaşmış fakat bu girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Ama şimdi bu konunun tekrar gündeme alınması ve Dört Eylül İlkokulu’nun tarihi binası mı olur, yoksa şu andaki Belküm binası mı olur bilemiyorum ama Buldan’da bir Kent Müzesi’nin kurulması, Buldan’ a özel bir değer katacaktır.
DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜ – (‘WORLD CLEAN UPDAY’)
‘’TEMİZ BULDAN’’
2008 Yılında Estonya’da başlatılan ve dünyada 170 ülkeye yayılan Dünya Temizlik Günü her sene Eylül ayındatüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenlenerek gerçekleştiriliyor. ‘’Let’s do it’’ adlı oluşumun Türkiye temsilcileri Siyamder ve JCI Türkiye öncülüğünde birçok STK ile birlikte kurumlar, öğrenciler, dernekler ve gönüllüler; eldivenleri takarak piknik alanları, göl ve nehir kenarları, kıyı ve plajları binlerce atıktan temizliyor.
Bu hareket kapsamında Buldan Deresi başta olmak üzere “Temiz Buldan’’ mottosu ile tüm ilçe genelinde bir temizlik seferberliği başlatılmasını ve bu sene 14 Eylül günü gerçekleştirilecek ‘WORLD CLEAN UPDAY’ etkinliğine Buldan’ın da dahil olmasını öneriyorum. Zira Bayram ve Festival döneminde Buldan’ da bulunduğum günlerde Buldan Deresi başta olmak üzere genel anlamda temizlik konusuna daha fazla özen gösterilmesi gerektiğine şahit olduğumu özellikle vurgulamak istiyorum.
Yeni seçilen Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak’ın bu konulara hassasiyet göstermesini ve gerekli prosedürü tamamlayarak Buldan’ımız için Sakin Şehir unvanı alınması, Buldan’da bir Kent Müzesi kurulması ve farkındalığın oluşmasını sağlamak için öncelikle Buldan Deresi olmak üzere kent genelinde, ara sokaklarda bir temizlik seferberliği başlatılması konularında gerekli girişimlere start vererek süreçleri sonuçlandırmasını ümit ediyorum.
Selam ve sevgilerimle…