11 ayın sultanı ramazan için geri sayım başladı. Ramazan ayı manevi kısmıyla beraber sağlığımız açısından da dikkate alınması gereken bazı unsurları içeriyor. Ramazan ayı tutulan oruçlar ile doku ve organların yenilendiği, beraberinde sağlık getiren bir aydır.
Ramazan ayında tuttuğumuz oruç ile beslenme ve yaşam şekli değişir. Uzun süreli açlık, azalan su tüketimi, azalan fiziksel aktivite, değişen öğün sayısı ve öğün saatleri sebebi ile ramazan ayında dengeli ve yeterli beslenmek çok daha önemli olmaktadır.
İşte Ramazan ayında beslenmeyle ilgili bazı önemli tavsiyeler:
· Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için oruç tutulmayan saatlerde ana ve ara öğünler atlanmamalı ve mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahur öğünü atlandığında konsantrasyonda azalma görülebilir, gün içinde kan şekeri düşebilir ve düşen kan şekerine bağlı olarak halsizlik ve yorgunluk yaşanabilir.
· Sahurda sindirim sorunu yaşamamak için aşırı beslenmek yerine uzun süreli tokluk veren besinler seçilmelidir. Sofranızda uzun süre tokluk verecek besinler yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tam tahıllı ekmekler olacaktır.
· Sahurda aşırı tuzlu besinler(turşu, tuzlu peynir, tuzluzeytin), kafein içeren içecekler(kahve, çay) ve kızarmış besinler tercih edilmemelidir.
· Vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması için her gün 3 porsiyon sebze, 2-3 porsiyon kadar meyve tüketilmelidir.
· Orucumuzu su, tuzsuzzeytin, hurma ile açıp çorba içtikten sonra mutlaka 10-15 dakika kadar ara verilmeli sonrasında hem enerji veren hemde kan şekerini dengeli olarak yükselten besinler tercih edilmelidir. Bu tercihleri yaparken beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızartılmış patates yerine tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı ve kepekli makarna tercih edilmelidir.
· Yavaşlayan metabolizmanın hızlandırılması için iftardan 1-2 saat kadar sonra hafif tempolu egzersizler yapılmalıdır.
· İftar sonrası tatlı tüketmek istiyorsanız mutlaka iftardan sonra en az 1-2 saat beklenmeli, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
· İftar ve sahur arasında mutlaka aralıklarla su içilmeli ve suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Susama hissi olmasa bile vücudumuzun suya ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
· Özellikle ramazan ayında kabızlık sorunu çeken bireyler su tüketimi ile beraber lifli besinlerin tüketimine dikkat etmeli, ara öğünlerde taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih etmelidir.
Diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, kronik böbrek hastalığı ve sindirim sistemi hastalıkları olan bireyler oruç tutmalarına bir engel olup olmadığını mutlaka hekimlerine danışmalıdır.