KERETMEZİN AĞIT MERAKI
Yayınlanma :
19.10.2020 09:40
Güncelleme
: 19.10.2020 09:40
Ağıtçılarda artık gelmez olmuşlar. Yukarı çarşıda pazartesi günleri Gadefçi Etem amcanın fırınının önünde karpuz sergisi açar. Sergiyi gören Etem amca dışarı çıkar. “ Hacı, Senin ağıtçılara ne oldu? Aşağı pazara geliyorlar mı?” “ Onlar artık gelmez oldular. Mahrum galdık ağıtlardan Etem’a. Ama benim bir fikrim var. Biriktirdiğim ağıtları yeniden bastırıp satmayı düşünüyom. Bene onları satıverecek birini buluve.”
“ Çalgıcı Süreyya’nın sokaklarda nane şekeri satan oğlu Sabahattin var. Megafonuyla ortalığı inletir. Tam bu işin adamıdır.” Diye akıl verir rahmetli Etem amca. Kertmez Hacı Yarangümeli sokakta oturan çalgıcı Süreyya’nın evine gider. Kapıyı açan Süreyya ‘ ya durumu anlatır. “ kaç para verecen oğlana?” “ Satışa göre günlük bir yevmiye. Haftaya Perşembe gelsin. İşe başlasın.”
Ertesi gün evden aldığı ağıt örneklerini bir matbaaya götürür. Matbaacı “ Her birinden en az bin tane basarım” deyince “ O zaman şimdilik ikisinden biner adet bas.” Matbaacı iki gün sonra gelip almasını söyler. İki gün sonra tekrar Denizli’ye gider ve siparişlerini alır.
İlk iki Perşembe ağıtların ancak yarısını zorla satar Sebahattin. “ Hacı abi, satmakta zorlanmaya başladık. Yarısı elimizde kaldı Sattıklarımdan payıma düşeni ver.” Olmaz! Geri kalanları da yakın kazaların pazarlarına git, bitirmeden gelme.”
Sabahattn çaresiz Eşme, Sarıgöl, Alaşehir, Sarayköy, Nazilli pazarlarını dolaşır. Yol parası, yemek parası derken sattığı ağıtlardan kazandığı para bu masraflara zor yetmiş. Her ikisi de bu işten 5 kuruş dahi kazanç sağlayamaz

Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: