BULDAN BİR DEĞERİNİ KAYBETTİ
Bankalar Yeminli Murakkıplığı Kurul Başkanlığı, Turizm Bankası Genel Müdür Yardımcılığı, Türk Gemi Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği, Bakü Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşavirliği, Hazine Müsteşarlığı Müşavirliği, BAĞ-KUR Yönetim Kurulu Üyeliği, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen bankalar; Bank Kapital T.A.Ş. , Sitebank T.A.Ş., Demirbank T.A.Ş., Bayındırbank T.A.Ş., EGSBank T.A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği yapan hemşehrimiz Yılmaz Ocakçıoğlu’nu kaybettik.
Yayınlanma :
26.07.2023 11:33
Güncelleme :
26.07.2023 12:03



1934'te Denizli'nin Buldan İlçesi'nde doğdu. 1955 yılında İzmir Atatürk Lisesi'ni ve 1959'da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. 1962 yılında açılan giriş sınavını kazanarak Maliye Bakanlığı Bankalar Yeminli Murakıp Yardımcısı görevine başladı. 20.02.1966 tarihinde Murakıp oldu. Belçika ve F.Almanya'da mesleki etût ve incelemeler yaptı. 1977 yılında 1 yıl süreyle Kurul Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Başmurakıp iken Ekim 1978'de T.C. Turizm Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği'ne atanması dolayısıyla Kurul'dan ayrıldı. Ancak 31.03.1980 tarihinde bu görevinden ayrılarak tekrar Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu'na döndü. 15.09.1990 tarihinde vekaleten, 10.06.1991'de asaleten Kurul Başkanlığı görevine atandı ve bu süre içinde Hazine Temsilcisi olarak T.Gemi Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği ek görevinde bulundu. Bakü Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşaviri görevine atanması dolayısıyla 13.10.1992 tarihinde Kurul Başkanlığı'ndan ayrıldı. 3 yil 9 ay süren bu diş görevden sonra, 15.07.1996'da Hazine Müsteşarlığı Müşavirliğine tayin edildi. 20.07.1998 tarihinde, Devlet Memurluğu görevinden emekli oldu. 24.07.1998 tarihinde de BAG-KUR Yönetim Kurulu Üyeliğine (Hazine Temsilcisi) atandı. 27.10.2000 tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Bank Kapital T.A.Ş. Yönetim Kurulu üyeliğine atanması nedeniyle de bu görevinden 14.11.2000 de istifa etti. Daha sonra Fona devredilen Demirbank T.A.Ş. (06.12.2000-26.10.2001), EGSBank T.A.Ş. (10.07.2001-18.01.2002), Bayındırbank T.A.S. (10.07.2001-18.01.2002) ve Sitebank T.A.Ş. (10.07.2001- 24.01.2002) Yönetim Kurulu Üyeliklerinde bulundu. Türk Bankacılığında İştirakler" isimli Ahsan KARACAN ile müşterek basıl eseri bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babası olup Fransızca bilmekteydi.
Sayın Yılmaz Ocakçıoğlu’nun Şubat 2013 tarihli Buldan’da Yaşam Gazetesinin 87. Sayısında yayınlanan iş hayatı ile ilgili anılarını içeren yazısını kısaltarak sizlere aktarıyoruz.
"T.C MALİYE BAKANLIĞI BANKALAR YEMİNLİ MURAKIPLIĞI
Devlet memurluğu’na (Yedek Subaylıktan sonra), 1962 yılında açılan giriş sınavını kazanarak Bnk. Yem. Mur. Yardımcısı ünvanı ile Maliye Bakanlığı’nda başladım. Üç yıl yardımcılıktan sonra, yeterlilik sınavını da kazanarak Murakıp oldum.
Halen çeşitli üniversitelerin ekonomi, işletme, maliye, hukuk, siyasal gibi fakültelerinde okuyan veya yeni mezun olan Buldanlı gençlerimizin bu sınavları kazanmanın zorluğunun bilincinde olduğunu tahmin ediyorum. Maliye Bakanlığı sınavları bunların en zorlarındandır. Başarılı olmak için liselerde ve ilgili fakültede iyi eğitim almak (yabancı dil dahil) gerekmektedir. Bizler o yıllarda İ.Ü İktisat Fakültesinde okuduğumuz kitaplara ilaveten Ank. Üni. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin (Mülkiye) kitaplarını da okuyarak hazırlandık. Çünkü sorular daha ziyade onların kitaplarından gelirdi. Kazananların çoğunluğu da onlardan olurdu, yani onların tekelinde idi.
Murakıp olduğum 1966 yılında, Kurulumuzda Murakıp ve Yardımcı sayısı toplam yirmi dokuz kişi idi. Bunların yirmi yedisi Mülkiyeli olup, diğer fakültelerden kazanan yalnız bendeniz vardım.
Murakıplık ve Başmurakıplık dönemlerinde seksenden fazla (25-26 yılda) Murakıp Yardımcısı, yönetmeliğimiz gereği refakatimde çalışmıştır. Hepsi Murakıplık sınavını kazanan bu gençlerin yetişmelerinde katkımız, emeğimiz olmuştur.
Bankalar Yeminli Murakıpları içinden Bakan, Müsteşar, BDDK Başkanı, Merkez Bankası Başkanı, İMKB ve Altın Borsası Başkanı ve yardımcıları, kamu ve özel bankalarda görev yapmış çok sayıda Genel Müdür, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı çıkarmıştır.
BANKALAR YEMİNLİ MURAKIPLARI KURULU BAŞKANLIĞI
Bankacılık sektörünü kamu adına denetim görevi yapan Kurulumuz, 1983 yılında kurulan Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı içinde ve 2000 yılında da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun kurulmasıyla birlikte BDDK bünyesinde yer almıştır.
15.09.1990 tarihinde vekaleten, 10.06.1991’de asaleten Kurul Başkanlığı görevine atandım.
Atama kararnamemde;Devlet Bakanı Güneş TANER (Müsteşarlığın bağlı olduğu Devlet Bakanı), Başbakan Y. AKBULUT ve Cumhurbaşkanı Turgut ÖZAL’ ın imzaları vardır. Güneş TANER’den sonra ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Tansu ÇİLLER idi.
Başkanlığım süresince, Müsteşar olarak Namık Kemal KILIÇ, Tevfik ALTINOK ve iki Başkan Yardımcısı ile çalıştım. Başkanlığa başladığım 1990 yılında, Kurulumuzda elli dört murakıp, on beş murakıp yardımcısı ve İstanbul bürosundakiler dahil, yirmi idari personel görev yapmakta idi.
İki yılı aşan Başkanlık döneminde; özetle bankaların denetimi (mevcut altmış beş civarındaki bankanın en iyi ve etkin şekilde denetimi), yeni murakıp yardımcısı alınması ve yetiştirilmesi, murakıpların yurt dışında eğitilmesi (master gibi), gerekli yasal düzenlemelerin hazırlanması gibi konular üzerinde önemle durulmuş, üstün bir görev anlayışı ile tam bağımsızlık içinde çalışılmıştır. Başkanlık, karşıdan iyi ve kolay gibi görünür ama, çok zor bir görevdir. Ateşten gömlektir diyen başkanlar olmuştur.
Büyük ATATÜRK’ÜN “MÜFETTİŞ” hakkındaki, fotokopide yer alan sözlerini, meslek hayatım boyunca unutmamaya, daima göz önümde bulundurmaya çalışmışımdır.
Ekim 1978 – 31.03.1980 tarihleri arası T.C Turizm Bankası’ndaki bir buçuk yıllık ayrılık dönemi hariç, yaklaşık 30 yıl süren Murakıplık ve Başkanlık dönemlerinde hem bankaların denetimi sırasında hem de idarede başımızdan geçen iyi ya da kötü olaylar meydana geldi. Bunların bazılarından gelecek yazılarımda bahsetmek mümkün olabilir diye düşünüyorum.
T.C BAKÜ BÜYÜKELÇİLİĞİ EKONOMİ VE TİCARET BAŞMÜŞAVİRLİĞİ
Bilindiği üzere, 1991 yılında Sovyetler Birliği dağılmış, Türk Cumhuriyetleri bağımsızlıklarına kavuşmuştur. Bu ülkelerin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olarak Türkiye, buralarda Ekonomi ve Ticaret Müşavirlikleri açmış ve gerekli atamaları yapmıştır.
Müsteşar Tevfik Altınok’un teklifiyle, 16.09.1992 tarih ve 92/40750 sayılı üçlü kararname ile Başmüşavir kadrosuyla tayinim çıktı. Başkanlık görevimden 13.10.1992 tarihinde ayrılarak, 15.10.1992 tarihinde Bakü’de göreve başladım (Dış görev). Pasaportlarımız diplomatik pasaport idi.
İlk Büyükelçi Altan Karamanoğlu (kendisiyle 1969 yılında Brüksel’de tanışmıştık), Müsteşar, eski Adalet Partisi Milletvekili Nuri Bayar’ın oğlu M. Ali Bayar’dı. Elçilik personeli dışında, ona yakın müşavir vardı, hepimiz yeni gelmiştik. Bina küçük olduğu için uygun çalışma yerlerimiz, odalar yoktu. Yalnız askeri ateşeler için ayrılmış iki kişilik büro vardı. 1995 ve 1996 yıllarında Askeri Ataşe Albay Engin Alan idi. Türkiye askeri alanda da Azerbaycan Cumhuriyeti’ne büyük yardım ve katkılarda bulunuyordu.
İlk işim, Müsteşarlığımızın onayını alarak, ofis için uygun bir yer kiralamak oldu. Türkiye’den getirttiğim gerekli büro malzemeleriyle (çünkü birçoğu Bakü’de yoktu) tefriş ederek, üç odalı büromuz Nisan 1993’te faaliyete geçti. Böylece elçilik binasında bir küçük odada iki müşavirle oturmaktan kurtuldum.
İkinci işim, sekreterlik (bilgisayar dahil), büro işlerimiz ve resmi dairelerle, bakanlıklarla, Merkez Bankası ile takip işleri için, Türkiye’de tahsilde bulunmuş, üniversite mezunu Azeri bir genç erkek elemanı memur olarak yetiştirmek için işe aldım. İlk aylarda maaşını tarafımdan ödeyerek denedim. 1992 yılında işçi, memur maaşları Azerbaycan’da çok düşüktü; milletvekili maaşının 100 Dolar olduğu ifade ediliyordu. Bu nedenlerle de rüşvet olayları çok yaygın idi. Ofis ve ev kiraları, çok yabancı geldiği için birden yükseldi. ( Bizim ev kiramız başlangıçta 250 dolardı, ayrılırken 500 doları buldu.) Adı Elşen Ebülhesenli olan memurumuz için hayli uğraşıdan sonra T.C Maliye Bakanlığı’ndan kadrosunu çıkartabildik. İlk resmi maaşı 250 dolardan başladı. Kendisi doktor oğlu olup, efendi, çalışkan, güvendiğimiz bir kişiydi. Halen daha yüksek maaşla, yeni Büyükelçilik binası içindeki Ticaret Müşavirliği’nde görev yapmaktadır (20 yıllık memur oldu).
1993 yılı başlarında, dokuz ay çalışmak ve şahsıma yardım etmek üzere Ankara’dan Ekonomi ve Ticaret Müşaviri, Bakü’ye geldi, süresi dolunca Şam’a tayini çıktı ve ayrıldı.
1993 yılı Eylül ayında da, ikinci kişi olarak Ekonomi ve Ticaret Müşaviri Derviş Öztürk üç yıllığına atandı. Böylece tekrar üç kişi olduk.
Ekonomi ve Ticaret Müşavirliği’mizin faaliyete başlamasından itibaren Türk iş adamlarının ziyaretleri çoğalmaya başladı (Arada Azeri ziyaretçilerimizde oluyordu). Bizden, Azerbaycan ekonomisi ve burada iş, ticaret ve yatırım yapmanın kolaylık ve zorlukları hakkında bilgi istiyorlardı. Gerek yatırım yapmak, gerekse ticari faaliyet göstermek bakımından karşılaşabilecekleri sorunları ve gerekli bilgileri verip, yol göstermeye çalışıyorduk.
1992 yılından itibaren birçok Türk şirketi Azerbaycan’da müşterek müessese (ortak firma) kurmuşlar, şube veya temsilcilik açmışlardır. Nisan 1996 ayı itibariyle ortak firma 425, şube ve müstakil firma 207, temsilcilik ise 30’dur. Türk Ziraat Bankasıyla, Azerbaycan Ziraat Bankası’nın, ortak bir banka kurması için büyük gayret sarfettik. %50’şer paylı banka kuruldu ve Türk iş adamlarına ve Azerbaycan’a büyük faydalar sağlamaya başladı.
Türk firmalarının büyük bir kısmı ticaret yapmayı veya küçük ve orta ölçekli yatırımı tercih etmişlerdir. Bakü’ye ilk gelen firmalar ekmek fırını ve lokanta işletmeleridir. Bunlar sayesinde kalite çok artmıştır. Bunlardan biri, meşhur baklavacı Güllüoğlu firmasıdır. Dükkanın açılışı şahsım tarafından yapılan ilk açılış merasimidir.
Müstakil büromuzu açmadan, Büyükelçilik binasına gelen Buldanlı genç bir iş adamı hemşehrimize, tarafımızdan gerekli bilgiler verilmiş, Bakü’de iş yapmanın kolaylıkları, zorlukları ( rüşvet konusu dahil) detaylı anlatılmıştır. Kendisi halen İstanbul’da ticaret yapmaktadır.
CUMHURBAŞKANLARIMIZIN BAKÜ’YE ZİYARETİ
Azerbaycan’a her alanda yardımcı olmayı çok önem veren Türkiye’den Bakü’ye sık sık heyetler geldi. Bu yeni süreç içinde, yaklaşık 4-5 yıl gibi kısa bir zamanda çok önemli gelişmelerkaydedildi. Tarihten gelen ortak dil, kültür ve ırk bağlarımız ticari ve ekonomik ilişkilerdeki atılımları pekiştirmiştir.
Bakü’de göreve başladığım 1992 yılında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Rahmetli Elçibey idi. 1963 yılı Nisan ayı başlarında Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut ÖZAL, kalabalık bir heyetle Türk Cumhuriyetlerine ziyaret için 15 günlük seyahate çıktı, Bakü’den diğerlerine geçti.10-12 gün sonra Nisan ayı içinde tekrar Bakü’ye geldi ve temaslarda bulundu. Çok yorgun olduğu hemen anlaşılıyordu. 15 Nisan 1993’de Bakü’den ayrıldı. Yanında Eşi Semra ÖZAL ve doktorları vardı. Başta Büyükelçi olmak üzere elçilik yetkilileri ve Müşavirler uğurladık. Uğurlama töreninde gördük ki sağlığı iyice bozulmuş ve bu uzun seyahat kendisini çok yormuştu.
Bakü’den ayrıldığı 15 Nisan tarihinden 2 gün sonra 17 Nisan 1993 tarihinde Ankara’da vefat etti, hepimiz çok üzüldük. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Elçibey 18 Nisan 1993 tarihinde Büyükelçilik binasına gelerek hem başsağlığı diledi ve hem de Rahmetli için açılan deftere taziyelerini yazdı. O günün fotoğrafını yazıma ekliyorum. Elçibey’in arkasındaki kişi (soldan birinci) Büyükelçi Altan Karamanoğlu, soldan üçüncü kişi Müsteşar M. Ali Bayar, diğerlerinin beşi Büyükelçilik Müşavirleri olup, sağdan üçüncü kişi bendenizim.
Rahmetli Turgut Özal’dan sonra Cumhurbaşkanı olan Süleyman Demirel de, görüşmelerde bulunmak üzere kalabalık bir heyetle Bakü’ye geldi. O yıllarda Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev idi. Görüşme toplantısındaki konuşmalarda; Demirel, Azerbaycan’ın başarılarının sadece Türk Dünyasına değil, Kafkasya’daki diğer ülkelere de yansıyacağına inanıyorum demiş, Aliyev de Türkiye’ye teşekkür ederek, Azerbaycan bağımsızlık ve demokrasi yolundadır, bu yoldan dönmeyecektir şeklinde konuşmuştur.
Ayrıca Aliyev, A. Karamanoğlu’ndan sonra Büyükelçi olan Ömür Orhun’dan ve Müşavirliğimizden, Koç ve Sabancı Holding gibi büyük şirketlerin de Azerbaycan’da yatırım yapmalarını istemiştir.
Koç Holding kuruluşlarından olan Migros Bakü’de, Nisan 1996’da Ramstore isimli, yaklaşık 100 işçi çalışan büyük, modern bir süpermarket açmıştır. Büyük bir yatırım olup daha sonra diğer şehirlere de yayıldı.
Bu arada, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı,09.12.1994 tarih ve 4059 sayılı Kanun ile ikiye ayrılarak Hazine Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı haline geldi. Ankara’daki bu değişimden sonra, Bakü’de de iki müşavirlik olduk. Şahsımın meslek ünvanı Hazine Başmüşaviri, Derviş Öztürk’ün ise Dış Ticaret Müşaviri olarak değişti. Bakü’den döndüğüm 15.07.1996 tarihine kadar, iki müşavirlik, şahsımın kiraladığı binada birlikte çalışmaya devam ettik. Şimdi yapılan yeni Büyükelçilik binası daha büyük olduğundan ayrı ayrı ofislerde görev yapmaktadırlar.
Azerbaycan’ın nüfusu 1992 sayımlarına göre 7.296.900’dür. Başkent Bakü’nün nüfusu ise 3 milyon civarında idi.
Bakü’deki Dünya Bankası Temsilcisi, Maliye Bakanlığı’ndan tanıdığım emekli Maliye Müfettişi (Mülkiyeli) bir arkadaşımdı. İMF Temsilcisi ise İ.Ü İktisat Fakültesi’nden beraber mezun olduğumuz diğer bir arkadaşımdı. İş Bankası Müfettişliği’nden İMF’ye geçmişti.
Anlattığım bu arkadaşlık ilişkileri, yıllar sonra Bakü’de işe yaramış, birbirimizden bilgi alışverişinde Müşavirliğimize büyük kolaylıklar sağlamıştır.
Ayrıca, Azerbaycan’da faaliyet göstermeye başlayan Türk Sanayici ve İş Adamları 1994 yılında TÜSİAB adıyla bir dernek kurdular. Bu dernek önemli görevler üstlendi ve yukarıda bahsettiğimiz problemlerin acilen çözümü için gayret sarf etti. Dernek yetkilileri, Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in bu konularla yakından ilgilendiğini, halli için çok yardımcı olduğunu ifade etmişlerdir.
Buldan’daki veya diğer şehirlerdeki iş adamlarımız Azerbaycan’a, Bakü’ye gidip ticaret ve yatırım yapmak istedikleri takdirde, yeni Büyükelçilik binasındaki Ticaret Müşavirliği’ne ve halen orada çalışan Elşen Ebülhesenli’ye ve Derneğe uğramalarını tavsiye ederim. Ayrıca, Bakü’ye gitmeden de Ankara’ya uğrayıp Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın ilgili bölümlerinden ön bilgi almak mümkündür.
BAĞ-KUR YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİ (HAZİNE TEMSİLCİSİ)
Bakü’deki Hazine Başmüşavirliği görevim, normalde üç yıl olup 3 yıl 9 ay devam etti ve 15.07.1996’da Hazine Müsteşarlığı Müşavirliği’ne tayinim çıktı. Türkiye’ye döndüm.
Hazine Müşavirliği sırasında, 1998 yılı Temmuz ayında, Bağ-Kur’un Hazine Temsilcisi olarak görev yapan Yönetim Kurulu Üyeliği boşalmıştı ve mali durumu kuruluşundan beri bozuktu. Müsteşar Yener Dinçmen tarafından şahsıma teklif edildi. Bu görev için emekli olmak gerekiyordu. 20.07.1998 tarihinde Devlet Memurluğu görevimden (37 yıl 5 ay) emekli oldum. İki gün sonra 22.07.1998 tarih ve 98/49253 sayılı dörtlü Kararname ile tayinim çıktı. Atama Kararnamemde; Devlet Bakanı Güneş TANER, Devlet Bakanı ve Başbakan Yrd. V Hüsamettin ÖZKAN, Başbakan Mesut YILMAZ ve Cumhurbaşkanı Süleyman DEMİREL’in imzası vardı.
Hazine temsilcisi olan Y.K Üyesinin ana görevi, Bağ-Kur’un mali durumunu titiz bir şekilde izlemek ve durumu önerileriyle birlikte Hazine Müsteşarlığı’na bildirmekti.
Şahsımın bu görevi kabul etmekteki en büyük amacım da Buldanlıhemşehrilerime yardım etmek ve faydalı olabilmek düşüncesi idi. Çünkü büyük çoğunluğunun emeklilik müessesesiydi. Primlerin ödenmesinde, yaptıkları sağlık giderlerini almakta problemler doğuruyordu, işleri uzayabiliyordu. İşte bu sorunların hallinde yardımcı olmaya çalıştım.
Nitekim, çok talepler, istekler oldu. Bunların mümkün olanlarının çözüme kavuşturulması, hızlandırılması için gayret sarf ettim. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana.
27.10.2000 tarihinde Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu tarafından Sigorta Fonu’na devredilen Bank Kapital A.Ş Yönetim Kurulu Üyeliğine atanmam nedeniyle Bağ-Kur’daki görevimden 14.11.2000’de istifa ettim. Daha sonra Fona devredilen Demirbank, EGS Bank, Bayındırbank ve Sitebank Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundum.
Bu bankaların tasfiye işlerinin bitirilmesinden sonra, 24.01.2002 tarihinde, son bankadaki görevimden de istifa ettim. Böylece 42 yılı bulan çalışma hayatımı noktalayarak, tam emekli oldum ve güzel, yeşil Buldan’ımızı her yıl ziyaret etmek fırsatını yakaladım."

Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: