ÜMMÜ KIZ VASİLİ KUMANDANI HİÇ UNUTMADI
MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANLARIMIZI ŞÜKRANLA ANIYORUZ.
Yayınlanma :
04.09.2022 08:34
Güncelleme :
04.09.2022 08:34



ÜMMÜ KIZ VASİLİ KUMANDANI HİÇ UNUTMADI
Milli Mücadelemizin kazanılmasının 88. yıldönümünü kutladığımız şu günlerde ,cephede savaşan Mehmetçiğimizin yaşadıklarının aynı sıra cephe gerisinde de yaşanan sıkıntılar hala anılarda yaşarken , babasını katleden Vasili Kumandan’ın ismini bir an bile unutmayan Ümmü Kaymak her 4 Eylülü boynu bükük acı ve hüzün içinde yaşardı.
İşgal yıllarının son zamanlarında mezalimlerini iyice artıran Yunan Kuvvetlerinden, Buldan’da görev yapan Vasili isimli kumandan, 2 Eylül günü akşam saatlerinde askerlerine emir vererek Kasap Ahmet’i getirmelerini ister. Yunan askerleri yanlarına o dönemin mahalle muhtarını da alarak Kasap Ahmet’in evine varırlar. Kasap Ahmet(Cirit) yaz günü evinin bahçesinde eşi ve çocuklarıyla akşam yemeği yemektedir. Kapı çalınınca askerler Vasili Kumandanın onu çağırdığını ve birlikte gideceklerini söyler. O güne kadar kasap dükkanında çalışan Kasap Ahmet birkaç defa Yunan birliğinin hayvanlarını kestiği için başına kötü bir olayın geleceğini tahmin edemez. Giyinmek üzere hazırlanırken evdeki en küçük kızı ,canından çok sevdiği körpecik yavrusu ,Ümmü’ sü onun giyinmesine , kuşağını dolamasına yardım eder. “ Babacığım ben seni çok özlerim ,ne olursun çabuk gel olur mu “diye babasına sarılır. Bu çok sevdiği babasına son sarılışıdır Ümmü kızın.
Babası dönmez Yunan askerlerinin götürdüğü yerden. Yunan Kuvvetleri işgali bitiminde her yeri yakıp yıkarken binlerce ocağı da söndürerek gider vahşice.Kasap Ahmet’le birlikte Aşçı Halil Ağa (Özbilgiç),Fakih HocaNuri ( Köksal),Kasap Şeyh(Şakir Akşit),Meles Hasan (Menemen) Yenicekent’te işkenceyle öldürülürler. Öyle işkenceler görmüşlerdir ki Kasap Şeyhin vücudundan parçalar koparılmış ,Aşçı Halil Ağanın tabanlarına çiviler çakılmıştı.
Daha sonra bir kağnıyla 4 Eylül günü Buldan’a getirilen şehitlerin cenazesi şimdiki Yukarı Parkın altında bulunan eski Hükümet Konağının bahçesine konulmuş,cenaze yakınları da feryat ve figanla bu bölgeye akın etmişlerdi. Duyduğu gürültüyle Yalçınkaya Mahallesindeki evlerinden koşarak gelen ve kalabalığı elleriyle yararak açan Ümmü kız tam da babasının cesedinin yanı başındadır. Gördüklerine inanamaz. Kendi elleriyle kuşadığını sardığı ,sarılıp öperek uğurladığı babası boğazından ve göğsünden aldığı süngü darbeleriyle şehit edilmiştir. Ağlayarak, çılgınca koşarak evlerine giden Ümmü kız yolda “Babacığımı öldürmüşler”diye feryatlar içerisinde eve varır. Bütün cenazeler dönemin din adamlarının “Bu kahramanlarımız şehittirler. Şehitlerimiz kanlı elbiseleriyle gömülür”derler. Ve Ümmü kızın canından çok sevdiği babası kanlı elbisesi ve sırtındaki paltosuyla o zamanın kabristanı ,şimdiki Hükümet Konağının olduğu yere katliamda şehit edilen diğer arkadaşlarıyla yan yana defnedilirler.
7 kardeşin en küçüğü olan Ümmü kız,(Ümmü Kaymak) yaşadığı bu vahşeti hiç unutmadan ,babasının katledilmesinin baş sorumlusu olan Vasili Kumandan’ın ismini sürekli hatırlayarak 95 yaşında ölür.
Kasap Ahmet Cirit’in karısı Fatma ,bu olaydan sonra evlilik yapmaz ,7 yetiminin bakımını tek başına yapar. Ümmü Cirit babasının katliam fotoğraflarının olduğunu ama eve gelen küçük çocukların fotoğrafları yırttığını ve buna çok üzüldüğünü söylüyordu.
Milli Mücadelede kahramanlık yapmış ecdadımızın isimlerinin yazılı olduğu çeşme ve anıt Talat Tarakçı Parkının Alanyazı Meydanındaki girişinde yazılıydı. Ancak parkın tadilatı sırasında anıt kaldırıldı. Eskisine benzer bir anıtın tekrar yapılacak bir çeşmeyle yerini almasını isteyen halkımız “ Şehitlerimizi yaşatmak bizim boynumuzun borcudur. Bir an önce eskisinden daha görkemli bir çeşmenin buraya konulmasını ,ve üzerinde vatanları için şehit düşmüş kahramanlarımızın isimlerinin yazılmasını istiyoruz”dedi.

Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: