ÖZLEM HOCA FİNALİST OLDU
Buldanlı Doçent Doktor Özlem Aytekin, “Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması” tarafından takdir edildi ve finalist adayı olarak gösterildi.
Yayınlanma :
03.03.2022 10:43
Güncelleme :
03.03.2022 11:14



“1979 Denizli/Buldan doğumluyum, anne ve babamın memur olması vesilesi ile Türkiye’nin farklı şehirlerinde eğitim aldım. ‘Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği’ bölümünden mezun oldum. Doktora eğitimimi ‘Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı’nda tamamladım ve doktora sırasında araştırmacı öğrenci olarak ‘Kumamoto Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Patoformakoloji’ bölümünde insan gen transferi ve doku kültürü çalışmaları yaptım. Doktora sonrası bu kez ‘TheNagai Foundation Tokyo’ tarafından davet alarak Japonya’da biyoteknoloji alanındaki çalışmalarıma devam ettim.
2017 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde öğretim elemanı olarak görevime başladım. 2020 yılı Şubat ayında Teknopol İstanbul Teknokentinde bir AR-GE laboratuvarı, bir üretim tesisi ve bir ofis bulunduran ‘PeryumBiyoteknoloji’ şirketini kurdum. Başlıca çalışma alanlarımız biyoteknoloji prosesleri (fermantasyon, enzim üretimi, mikroorganizma üretimi), gıda takviyesi üretimi ve ilgili alanlarda (biyoteknoloji, genetik modifiye organizmalar, biyoproses ve alt akım işlemleri) hammadde üretimi ve /veya danışmanlıklar vermektir.
Şirketimizin kurulma amacı döviz kurlarındaki değişikliklerden, gümrük bürokrasisinden ve dünyadaki savaş, pandemi gibi ham madde teminimizi direkt etkileyen ve şu anda yurt dışından getirilen ‘katma değeri yüksek biyoteknolojik hammaddeleri kendi ülkemizde üretebilmekti’.
Bu amaçla öncelikle KOSGEB’den ‘İleri Girişimcilik Destek Programı’ kapsamında destek aldık. Şu anda aldığımız bu destek ile NUTRIBIOTECH markası ile PeptidZyme adını verdiğimiz özel bir enzim üretiyoruz. Bu enzim çölyak hastaları, gluten hassasiyeti, gluten alerjisi, gıda kaynaklı morfin alerjisi, otizm gibi hastalıklar ile ilişkisi bulunan gluten proteinini yüksek oranda hidrolizleyen ve intoleransı olan kişileri glutenmaruziyetine karşı koruyan bir enzim.
Ardından TÜBİTAK/TEYDEB 1707 ‘Sipariş Ar-Ge Destekleme Programı Çağrıları’ kapsamında ülkemizin ileri gelen kuruluşları ile birlikte desteklenmeye hak kazandık. Bu projemizde COVID-19 pandemisine odaklandık ve tüketimi artan biyoaktif maddelerin ve immün sistemi destekleyen ekstraktlarınlipozomal üretim tekniği ile üretilmesi ve bunun sonucunda daha yüksek emilme ve biyoyararlılığı daha fazla ürünler üretmeyi amaçladık. Lipozomal ürünlerin seçici geçirgen insan hücrelerine bir Truva atı gibi girmesini ve ilgili hücreye minimum kayıpla iletilmesini hedefledik. Bugün mRNA aşılarında kullanılan ve gelecekte hemen her üründe karşınıza çıkabilecek bir teknoloji. Bu ürünümüzü firmalara ham madde olarak veriyoruz. İlgi duyan sektörler gıda takviyeleri, ilaç, fonksiyonel gıda ve kozmetik alanları. Şirketimiz tamamen kadın istihdamından oluşmaktadır.
Bu süreçler ‘Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması’ tarafından takdir edildi ve finalist adayı olarak gösterildik.
Elbette kolay süreçlerden geçmedik örneğin kuruluşumuzdan 20 gün sonra pandemi ve izolasyon başladı ancak bana göre bir işte başarılı olabilmek için o işe takıntılı olmak gerekiyor, yani hep olacağına inanmak ve bunun için çalışmak.
Ülkemizde yetişmiş, vizyonu, hayali ve umudu olan genç pek çok insan var, önemli olan bu potansiyeli kendi ülkemizde, kendi refahımız için kullanabilmek ve bunu yaparken genç araştırmacı arkadaşlarımıza her zaman destek olmaktır” dedi.

Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: