"KEKİĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM"
Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, kekik üreticilerini tarlalarda ziyaret ederek “Ülkemizin en kaliteli kekiği bölgemizde yetiştirilmektedir. Çiftçimiz ürününün kıymetini bilmeli, asla ucuza teslim etmemelidir” dedi.
Yayınlanma :
18.07.2023 17:04
Güncelleme :
14.08.2023 09:46



Türlübey Mahallesinde kekik üreticisi Himmet Taşkıner “Ben kekik ve ceviz üretimi yapıyorum. Yağışların çok olmasından dolayı yüzde elli zarardayım. On yıldır kekik yetiştiriyorum. Bu yıl ki kadar zarar etmedim” dedi.
Türlübey Mahallesinden Hüseyin Uslu’da bu yıl beş ton kekik elde etmeyi beklediğini, ancak dört yüz kilo hasat yaptığını belirterek “İşçilik ücretleri çok yüksek. Tüccarlar alım yapmaya gelmiyorlar. Herkes çiftçiden geçiniyor ama hiçbir değerimiz yok “dedi.
Başkan Al, daha sonra Çamköy Mahallesinde kekik hasadı yapan Hasan Erol ile bir araya geldi. Kekik üreticisi Hasan Erol “Kekik üretiminde amele fiyatları arttı. Yevmiye bin lira. Kekiğin kilosunun 35 – 40 lira olması gerekiyor. Aksi halde kekik üreticisi büyük zarar görür” dedi.
Kekik hasadının çiftçilere hayırlı olmasını temenni eden Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al “Bu yıl geçtiğimiz yıllara göre yüzde otuz ila yüzde elli oranında verim kaybı var. Bu tüm ürünlerde de geçerli. Bizzat sahada bunu gözlemliyoruz. Enflasyon şartlarını da göz önüne aldığımızda üretim zorlaşmaktadır. Çiftçimiz şikâyetlerinde haklıdır. Bugün bir kilo kekiğin maliyeti 20- 25 liradır. Gübre, ilaç, mazot, işçilik giderleri çok artmış, enflasyon canavarı kazançlarımızı elimizden götürmüştür. Gelecek yıl çiftçimiz yeniden mahsulünü ekip biçemez hale gelmiştir. Buradan kekik tüccarlarına da sesleniyorum. Üreticinin elinden ürününü ucuza almayın, değerinde alın ki gelecek yıl çiftçi üretimini yapabilsin. Bu durum sadece kekikle sınırlı değil. Çilek üreticisi, üzüm üreticisi, tütün üreticisi, buğday, arpa üreticisi de iklim şartlarından ve enflasyondan dolayı kötü etkilenmiştir. Bunu geçtiğimiz yıl da dile getirmiştik. Zaten ekim alanları ve üreticisi sayısı her geçen yıl azalmaktadır. Çiftçi ektiği üründe umduğunu bulamazsa seneye yeni bir ürün denemek zorunda kalır. Çiftçimize, üreticimize sahip çıkalım, ezdirmeyelim. Çiftçi kardeşlerimizde ürünlerine sahip çıksınlar. Ülkemizin en kaliteli kekiği bu topraklarda yetişiyor. Üstelik bu yıl kekik üretimi azaldı. Elimizdeki ürüne sahip çıkalım, değerini bulmadan asla satmayalım. Ortada spekülatif söylemler dolaşmaktadır. Bu yıl tüccar gelmeyecek, gelse de az alım yapacak şeklinde yanlış bilgiler ortalıkta dolaşmaktadır. Zaten ürün az. Az olan ürünün değeri daha yüksek olmak zorundadır. Özellikle istirham ediyorum. Kekiğimizin kıymetini bilelim, sonra eyvah demeyelim” dedi.

Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: