Kedi Tırmığı Hastalığı
Kedi tırmığı hastalığı, adından da anlaşılacağı üzere kedi tırmalaması ile bulaşan, mikrobik bir hastalıktır. Bu hastalığa nedeni, BartonellaHenselae isimli bakteridir.
Kedi tırmalamasının yanında, kedinin ısırması, kedi bitleri ve keneler tarafından da bulaştırabilen bir hastalıktır. Kedi bitleri, bu mikrobun (B.Henselae) kediler arasında yayılmasına da neden olurlar. Kedi tırmığı hastalığına neden olan bakteri (BartonellaHenselae) kedilerde hastalığa neden olmaz. Hastalığı bulaştıran kedilerin çoğu sağlıklı görünmektedir. Kedinin tırmalaması veya ısırmasından yaklaşık 3 – 10 gün sonra, etkilenen bölgedeki cilt dokusunda kabarıklıklar (papül), içi irin dolu şişlikler (püstül) görülebilir. Bu cilt bulguları genellikle 1-3 hafta boyunca devam eder. Ciltteki bu belirtilerden sonra, kedinin tırmaladığı taraftaki lenf bezlerinde büyüme görülür. Koltuk altında, boyunda, submaksiller bölgede veya kasıkta yer alan lenf bezlerinde şişlik ve ağrı görülür. Bu lenf bezi şişlikleri bazen aylarca bazen de 1-2 yıla kadar devam edebilir. Bazen bu şişliklerden dışarıya akıntı olabilir. Aynı zamanadaateş, halsizlik, kilo kaybı dalakta büyüme , yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı gözükebilir.Kulağın ön yüzündeki lenf bezlerinde şişlik ile birlikte konjunktivit görülebilir.
Konjunktivit, göz akını saran ince tabakanın iltihaplanmasıdır. Göz kızarıklığı yapan nedenlerin başında gelir.Tek taraflı görme netliğinde azalma (nöroretinit). Beyin ve sinir sisteminin tutulmasına bağlı kişide beyin zarı iltihabı (menenjit) gelişebilir. Kişide nöbetlere, konuşma bozukluğuna, felçlere neden olabilir.Kedi tırmığı hastalığı, nadiren infektifendokardit denilen (kalbin iç zarının iltihaplanması) duruma neden olabilir. Buna bağlı kalp kapaklarında çeşitli sorunlar meydana gelebilir.Yine nadiren osteomiyelit denilen kemik iltihabına neden olabilir.Kedi tırmığı hastalığının teşhisinde belirtiler ile birlikte bazı tetkikler kullanılır.
Serolojik testler ve PCR en çok kullanılan tanı yöntemleridir. Kedi tırmığı hastalığı, bağışıklık sistemi sağlam kişilerde genellikle kendini sınırlar. Özel bir tedavi gerektirmeksizin 2-6 hafta içerisinde iyileşir. Ağrılı lenf bezlerine neden olduğu için, ağrı kesiciler kullanılabilir.Ateşi ve büyük lenf bezleri bulunan kişilerde, doktor tarafından antibiyotik başlanabilir. Yine bağışıklık sistemi zayıf (AIDS,organ nakilli kişiler, kanser hastaları gibi) kişilerde uygun antibiyotik tedavisi başlanabilir. Lenf bezlerindeki şişlikler uzun süre devam ederse, bu şişlikler ameliyat ile çıkarılabilir.Tedavi, kişinin bağışıklık sisteminin durumuna ve hastalığın tutulumuna göre, doktorunuz tarafından düzenlenir. Kalp, sinir sistemi ve göz tutulumu olanlarda veya ciddi sistemik hastalık belirtisi gösterenlerde tedavi süreci değişecektir.
Hastalığın aşısı bulunmamaktadır. Korunma olarak öncelikle çocuklarınıza sokakta olan ve sahipsiz bulunan hayvanlardan uzak durmayı veya onlarla oynarken dikkat etmeyi öğretmelisiniz. Mutlaka evdeki veya dışarıdaki hayvanlarla oynadıktan sonra çocuklarınıza ellerini yıkamasını öğretilmelidir. Özellikle pireli kedilerle temastan sonra eller yıkanmalıdır. Kedilerde pire mücadelesine önem vermek gerekmektedir.