Rüştü Akın, 1 Haziran 1915’de Buldan’da doğmuştur. Babası Buldan Kuvayı Milliye hareketinin kurucu üyelerinden Derviş Ali zade Nuri Efendi, annesi Hacı Safure Hanım’dır. İki kız, iki erkek olmak üzere dört kardeşin en büyüğüdür. Diğer kardeşlerinin isimleri; Ali Haydar Akın, Türkan Cerit (Arif Cerit Eşi) ve Güler Tokatlıoğlu’dur. (Fikret Tokatlıoğlu Eşi). Buldan Rüştiyesi mezunudur. Okuldan mezun olduktan sonra Buldan’da aile mesleği olan dokumacılık ile meşgul olmaya başlamış, küçük yaşlardan itibaren ticaret hayatına atılmıştır.
Rüştü Akın 1934 yılında henüz 19 yaşındayken Buldan’dan İstanbul’a göç etmiş ve yerli malı dokuması konusunda tecrübeli olduğundan kısa sürede ticari başarısını arttırmıştır. Zeki, çalışkan ve ileri görüşlü bir yapıya sahip olduğu için bir taraftan da yabancı dil öğrenmek üzere özel eğitim almıştır. İkinci Dünya Savaşı’nın sürdüğü 1938-1945 yılları arasında Türkiye’yi bu savaştan uzak tutabilme başarısını ortaya koyan başarılı siyaset anlayışı, aynı zamanda genç Cumhuriyetimizin kazanımlarını kaybetmemesini de sağlamıştır. İşte bu sayede Buldanlı Rüştü Akın’da, genç Cumhuriyetimizin Türk tekstil sanayiine kazandırdığı çok önemli bir değer ve kıymetli bir sanayici olarak Türk ticaret hayatındaki yerini almıştır.
Rüştü Akın, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından işlerini genişletmek amacıyla dış ticaret ile de uğraşmaya başlamış, bu dönemde bir süre Amerika’da kalarak hem yabancı dilini geliştirmiş, hem de dünya ticareti ile ilgili önemli deneyimleri yaşayarak öğrenmiştir.
1943 yılında Ragıp Tarakçıoğlu ile Hacı Zehra Hanım’ın (Kuruşçu) kızları Emel Hanım ile evlenen Rüştü Akın, bu evliliğinden iki erkek ve bir kız evlat sahibi olmuştur. Çocuklarının isimleri Nuri, Ragıp ve Safure Füsun’dur.
Rüştü Akın, 1956 yılında 1926 Buldan doğumlu kardeşi değerli iş insanı Ali Haydar Akın ile birlikte 40 tezgâh ve 23 kişiden oluşan küçük bir dokuma firması olan Akın Tekstil A.Ş.’ yi İstanbul’ da kurmuştur. Akın Tekstil, 20 yıl içinde oldukça büyümüş, sektörde adından söz ettiren bir şirket haline gelmiştir. Akın Tekstil, 1977 yılına gelindiğinde ise Akın Holding A.Ş. adında büyük bir holdinge dönüşerek daha da büyümüş, Edip İplik A.Ş.,Edpa Pazarlama A.Ş., Edpa Kimya San. A.Ş., Akın Mensucat A.Ş., Aked A.G (Basel-İsviçre), Edpa USA INC. (New York-ABD) firmalarıyla Türkiye’de TEKSTİLBANK’ ı kurarak Akın Şirketler Grubu’ nu oluşturmuştur.
Rüştü Akın aynı zamanda İstanbul Tekstil Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanlığı yapmış, Tekstil İşverenleri Sendikası, TÜSİAD, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği, İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası üyeliklerinde bulunmuştur.
Rüştü Akın, 23 Haziran 1986’da çocukları Nuri Akın, Ragıp Akın ve Safure Füsun Yönder ile birlikte kendi adını taşıyan Rüştü Akın Vakfı’nı kurmuş, ayrıca TiskMikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı, TEMA Vakfı, Türk Tekstil Vakfı, İktisadi Kalkınma Vakfı gibi birçok vakfın kurucu üyeliklerinde bulunmuştur.
Rüştü Akın, sosyal sorumluluk duygusu yüksek karakterde bir kişiliğe sahip olduğu için eğitime de çok önem vermiştir. İlk olarak benim de mezunu olmaktan gurur duyduğum Buldan Akın Lisesi’ni yaptırarak 1971 yılında Buldan’ın ilk lisesi olarak Türk Eğitim hayatına kazandırmıştır. Sonraki süreçte Akın Ailesi tarafından yaptırılan eğitim kurumları ise şunlardır: Rüştü Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Etiler/İstanbul), Emel Akın Meslek Yüksekokulu (Bornova/İzmir), Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi (Şişli/İstanbul), Ragıp Akın İlkokulu (Bağcılar/İstanbul), Füsun Yönder Anadolu Lisesi (Bahçelievler/İstanbul), Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Avcılar/İstanbul), Güner Akın Anadolu İmam Hatip Lisesi (Beyoğlu/İstanbul), Ali Haydar Akın Vakfı Kültür Sitesi (Buldan)
Gerek Akın Tekstil’de gerekse Akın Şirketler Grubu’na bağlı diğer şirketlerde birçok Buldanlı çalışmış, üst kademelere kadar yükselmiştir. Akın Tekstil’de Buldanlılar’ a her zaman öncelik verilmiş, Akın Ailesi memleketlerine olan bağlılığını sürekli ön planda tutmuştur.
Ülkemizde tekstil sektörünün ilerlemesinin öncülerinden, yine aynı zamanda eğitimin gelişmesi için sayısız katkıları olan duayen iş insanı, hayırsever hemşerimiz Buldanlı Rüştü Akın, 9 Aralık 1996’ da 81 yaşında İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur. Cenazesi Teşvikiye Camii’nden büyük bir kalabalık ile kaldırılmış, Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir. Kendi yaşam öyküsünü kaleme aldığı ‘’Ben de Tekstilciyim’’ isimli kitabı vefatından bir yıl önce 1995’de yayınlanmıştır.
Türk tekstil dünyasında ‘’Tekstilci Rüştü Baba’’ unvanı ile anılan Rüştü Akın’ın onurlu ve ilkeli yaşamı, başta evlatları olmak üzere kardeşi merhum Ali Haydar Akın’ a ve tüm Akın Tekstil ailesine rehber olmuştur. Günümüzde de Akın Tekstil ailesi sektörde başarılı faaliyetlerini sürdürmekte, ayrıca gerek Rüştü Akın Vakfı gerekse A. Haydar Akın Vakfı aracılığı ile sosyal sorumluluk projelerine ve eğitim camiasına katkılarına devam etmektedirler.
Hemşerilerimiz Buldanlı Rüştü Akın’ı ve 5 Ekim 2014’de hayata veda eden kardeşi Ali Haydar Akın’ı saygı, şükran ve rahmetle anıyorum.
Emeğinize sağlık Ferit bey.